A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Witcher vs. hagyományos fantasy

Kelemen Szabolcs

A Witcher sorozat világát játékból, könyvből, filmből és képregényből is ismerhetjük. Hogy minek köszönheti népszerűségét, azt a legkönnyebb egy példán szemléltetni.

Így néz ki egy klasszikus téma fantasy feldolgozása Ríviai Geralt, ahogy kivonja a kardját

A nem witcher-es változatban a gonosz boszorkány irigységében elrabolta és megátkozta a király lányát, akit egy toronyban elzárva őriz. A király megbíz egy bátor lovagot (vagy kalandozók kis csapatát), hogy szabadítsák ki, és törjék meg az átkot, hogy visszakaphassa hőn szeretett, egyetlen lányát.

A hősöknek minden bátorságukra szükségük van, mert útjukat szörnyek szegélyezik, akik viszont mind randák, ostobák, büdösek, de azért veszélyesek is, ezért egy könnycsepp sem gördül le senki arcán, mikor lekaszabolják őket.

Végül a hősök célt érnek, és leszámolnak a boszorkánnyal. A királylányt kiszabadítják, és megtörik az átkot (mert nyilván tudják, hogyan kell csinálni, hiszen a boszorkányt már korábban kardélre hányták, és vele nem tudják megszüntetni az ártó varázslatot).

A történet vége naplemente, happy end, XP eső. Kicsit emészhetőbb, mint egy witcher könyv, és annyira sokszor feldolgozták, hogy ilyen a történetek a változatain keresztül még a metál zene válfajait is be lehet mutatni...

És így néz ki Witcher köntösben

Ugyanez a történet egy witcher könyv stílusában "kicsit" máshogy néz ki. A király lányát szintén megátkozták, de ő nem szenderül álomra, mint Csipkerózsika, és nem is marad ártatlan leányka. Strigává változik, torz testű szörnnyé, ami mindenre feni a fogát, ami él. Ha úgy hozza a sors, bizony a király alattvalóit is tizedeli.

A király Ríviai Geraltért küld, hogy törje meg a lányát sújtó átkot. Csakhogy Geralt megbízatásának van egy aprócska záradéka: akár a király lányáról van szó, akár nem, ha az átkot nem tudja megtörni, végeznie kell a szörnnyel (aki egykor a lánya volt).

Az út itt is küzdelmes, de egyáltalán nem csak egyszerű szörnyek szegélyezik: bizony az acélnak érző, hús-vér emberek húsába is kell vágnia, akik olykor a barátnak is tettetik magukat. De hát egy witchert azért fizetnek, hogy elvégezze a piszkos munkát, nem igaz?

Végül a varázslatot sikerül megtörni, de lelepleződik az is, aki az átkot a hercegnőre szórta: kiderül, hogy áruló van a király udvarában. A történet finomított, gyerekek számára is fogyasztható változatát a bárdok még évszázadokig éneklik majd. Az uralkodó pedig elgondolkodhat, hogy vajon hogy nem fog ez a jövőben megismétlődni - de ez már nem Geralt dolga.

blog comments powered by Disqus