A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 nagy hiba Az utolsó Jedikben

Kelemen Szabolcs

Tudtad, hogy Az utolso Jedik rendezője (Rian Johnson) meg van győződve, hogy egy hibát sem követett el a film készítése során?
És mindezt a Twitteren rázúduló össztűz ellenére is így gondolja. Mi nem mennénk el odáig, hogy ismerje el, a film borzalmas lett, de felhívjuk a figyelmet legalább 3 olyan dologra, amik vagy idegenek a karakterektől, vagy nagyon nem reálisak és ezzel aláássák a történet hitelességét.

1. Luke megpecsélte a galaxis sorsát Az utolsó Jedik logója

A történet szerint Luke érezte, hogy Ben Solot megérintette a Sötét oldal. Egyszer az alvó tanítvány felett állva belenézett a jövőjébe, és olyan borzalmakat látott, hogy egy pillanatra elgondolkodott: jobb lenne azonnal, még  álmában végezni vele. Eközben Ben felébredt, és félreértette a "kivont" fénykardot, majd válaszul megsemmisítette a születésben lévő teljes új Jedi rendet.

Mindenki tévedhet, de Luke itt következetesen halmozott hibát hibára. Bár már egyáltalán nem volt fiatal, mégsem tudott higgadt maradni a jövő láttán. Az biztos, hogy abban a pillanatban Ben még nem jelentett közvetlen veszélyt, ráért volna később dönteni. Nem jutottak eszébe Yoda szavai sem, hogy a jövőt fürkészni veszélyes dolog, hiszen az be is csaphatja. Ráadásul, egy ilyen döntés meghozásánál biztos, hogy számíthatott volna Yoda és Obi-wan tanácsára. És ha tényleg végeznie kellett volna Ben-nel, biztos, hogy nem így kellett volna hozzákezdeni.

A másik nagy hiba részéről, hogy önként száműzetésbe vonult. Az még érthető, hogy kételkedett, érdemes-e ismét Jediket képeznie, de nem az volt az egyetlen lehetősége, hogy elmegy tizenévig halászni Ahch-To-ra. Választhatta volna azt is, hogy annyi borsot tör az Első Rend orra alá, amennyit csak lehet. Ugyanis amíg ő a szigetén elmélkedett és nyugodtan fejte a tengeri teheneket, addig az Első Rend úgy megerősödött, hogy bolygókat pusztított el, és megtizedelte az Ellenállást, ahol egyébként a huga az életét kockázatta. Ki tudja, megtörtént volna-e ez az egész, ha még csírájában elfojtják Snoke mesterkedéseit?

A fiatal Luke-tól nem állt távol a forrófejűség, de nehéz elképzelni, hogy ne nőtt volna be a feje lágya mire Jediket kezdett képezni (főleg Yodával és Obi-wan-nal a háta mögött). Az meg sem a Star Wars könyvek, sem a filmek alapján nem vall rá, hogy ölbe tett kézzel várt, miközben a galaxis atomjaira hullik. Még pikánsabb, hogy a filmben pont Luke rója fel Jediknek, amikor hagyták felemelkedni a Birodalmat. Emiatt elég erőltetett a film őt érintő része.

2. Holdo Admirális nagy terve

Miután Leia megsérült, az Ellenállás némi kutakodás után arra jutott, hogy Holdo admirálisnak kell átvennie a vezetést. Annak Holdo admirálisnak, akit a többség alig ismert, mégis titokban tartotta, mihez akar kezdeni. Viszont elvárta volna, hogy mindenki bízzon benne. Mindezt olyan körülmények között, hogy máris óriási veszteségeket szenvedtek el, és közben az Első Rend tűz alatt tartotta őket.

Csoda, hogy lázadás tört ki?

A vicc az, hogy akár meg is menekülhettek volna. Feltéve, hogy a bizalmatlanság miatt Finn és Rose nem lép akcióba, és ennek nyomán DJ nem leplezi le azt az Első Rendnek Holdo admirális tervét.

Röviden: Holdo bátor, és önfeláldozó, de ha egy kompetens női vezetőt akartak rajta keresztül bemutatni, az nem sikerült. Valószínűleg nem véletlenül jutott el az admirálisi rangig, ezért valószínűtlen, hogy ilyen hibát követett volna el - feltéve, hogy reális történetet akartak lefesteni a készítők.

3. A Canto Bight történetszál alapja

Egy másik hiba, ahogy Finn és Rose kitalálja, hogy azért követi őket az Első rend, mert ki tudják számolni a hiperűrugrásaik célállomásait. Azt most hagyjuk is, hogy ilyet még sose csináltak Star Wars filmekben (ha létezett a technológia, akkor miért is nem?), de Finn tud róla mindent, mert ("véletlenül") ismét a környéken takarított. Viszont az egész Canto Bight-os eseményszál emiatt indult meg, miközben a legnyilvánvalóbbra nem gondoltak: mi van, ha valaki áruló az ellenállók között, és leadja a hiperűrugrás koordinátáit az ellenségnek, vagy nyomkövetőt helyezett el valamelyik hajón?

Ráadásul mindez úgy nem jut az eszükbe, hogy Rose már kapott el megrendült hűségű dezertőröket, Finn is éppen dobbantani készül, és mellékesen egy jeladó is van nála. Rose gyanakvása odáig fokozódik, hogy lesokkolózza Finn-t, de az árulás még így sem jut eszébe. Pedig még ha nem is ő az áruló, legfeljebb egy öklömnyi rádió kell összesen, és az Első rend a galaxis utolsó poros szegletéig tudja követni az Ellenállást. Az árulót el sem lehet kapni, mert a jeladót akárhol el lehet helyezni (akár kívülre is, ahogy Obi-wan megjelölte anno Django Fett hajóját). És mi van, ha az Első Rend ki tudja számolni a hiperűrugrásokat, és áruló is van? Persze a sztori úgy van megírva, hogy igazuk legyen...

De reális, hogy az árulás eszükbe se jutott, vagy ha igen, a lehetőségével nem kezdtek semmit?

blog comments powered by Disqus