A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A Trónok harca könyvek sorrendje

Kelemen Szabolcs

Bár a világ legnépszerűbb sorozata 2019 első félévében véget ér, Westeros története korántsem fejeződik be.

Lássuk, hogyan illeszkednek bele a világba George R. R. Martin könyvei és a TV sorozat!

A könyvek

A fő történetszál, amihez a sorozat is kapcsolódik, a következő 7 kötetből fog állni:

  1. Trónok harca (angol cím: A Game of Thrones, első megjelenés: 1996)
  2. Királyok csatája (angol cím: A Clash of Kings, első megjelenés: 1998)
  3. Kardok vihara (angol cím: A Storm of Swords, első megjelenés: 2000)
  4. Varjak lakomája (angol cím: A Feast for Crows, első megjelenés: 2005)
  5. Sárkányok tánca (angol cím: A Dance with Dragons, első megjelenés: 2011)
  6. The Winds of Winter: még nem jelent meg, így az angol cím sem biztos
  7. A Dream of Spring: még nem jelent meg, így az angol cím sem biztos

További könyvek

Nem csak a fő könyvsorozat játszódik Westeros világában. A további könyvek időbeli elhelyezéséhez viszont mondanunk kell pár szót a világ történelméről. Az időszámítás kezdetét I. (Hódító) Aegon király uralkodásának kezdetére teszik (innen az AC jelölés, ami az Aegon's Conquest rövidítése), és ezután majd' 300 évig az ő családja (Targaryenek) a fő hatalom birtokosa, egészen Robert Baratheon lázadásáig, aki megdönti II. Aerys (az őrült király) uralkodását. A fő történetszál Robert Baratheon uralkodása alatt kezdődik.

  1. A Tűz és vér c. könyv a Targaryenek történetét mutatja be Aegon hódításától kezdve
  2. A hét királyság lovagja c. kötet olyan történeteket tartalmaz, amik a Targaryenek uralkodása alatt játszódnak Westeroson

Ezen kívül a történet hátterét megvilágítandó készültek egyéb könyvek is, mint pl.: a Trónok harca titkai, a Trónok harca hivatalos filmkönyv vagy a Tűz és jég világa. Rebesgetik azt is, hogy később lesz egy külön sorozat pl.: Robert Baratheon lázadásáról, amiről szintén adnak majd ki könyvet.

A fenti Trónok harca könyvek sorrendjét az alábbi ábrán foglaltuk össze:

A Trónok harcának világában játszódó könyvek időrendje

Nem trónok harca könyvek

Fontos megemlíteni, hogy George R. R. Martin nem csak Trónok harca könyveket írt. Részt vesz a Wild Cards sorozatban, és vannak független kötetei is (Lázálom, Álomdalok). Az ember azt hinné, hogy a Jégsárkány c. műve a Trónok harca mítosz része (hiszen egy "jégsárkány" megjelenik a TV sorozatban is), de valójában az is egy független történet.

A könyvek kapcsolódása a sorozathoz

Már azzal is köteteket lehetne megtölteni, hogy összehasonlítsuk a sorozatot a könyvekkel. A fő történet persze megegyezik, de pl.: a TV sorozat évadai nagyjából 1-1 év történéseit dolgozzák fel időrendben, miközben a könyvek egy-egy fejezet erejéig néha visszanyúlnak az időben, néha előreszaladnak.

Az 1-2. évad nagyjából megfelel az első és a második könyvnek. A harmadik évad a 3. könyv első felét dolgozza fel, a negyedik évad már tartalmaz részeket a 3-4-5. könyvből is, míg az 5-6. évad főleg a negyedik és az ötödik könyvön alapul, bár más-más súlyozással.

A 7. és 8. évadnál a sorozathoz elfogytak George R. R. Martin könyvei, és bár a szerző elmondta a sorozat készítőinek, hogy hogyan tervezte a befejezést, valószínűleg itt lesznek a legnagyobb különbségek a TV-s változat és a még ki sem adott könyvek között. Állítólag George R. R. Martin el sem olvasta a 8. évad forgatókönyvét, szóval még ő sem tudja megmondani, mi fog máshogy alakulni...

A Trónok harca képregények

A Trónok harca képregényeknek az első sorozata ugyanott kezdődik, mint a TV sorozat vagy az első könyv, és Joffrey király bukásáig tart. A Királyok csatája c. képregénysorozat pedig innen folytatja történetet.

A megítélés

A Trónok harca elsöprő népszerűségre tett szert az elmúlt több, mint 20 év alatt. Biztos, hogy nem a hagyományos fantasy elemek miatt, mert a mágia, a sárkányok, és az élőholtak (a "mások") nagyon sokáig csak említés szintjén jelennek meg. Mégsem lett unalmas a történet, aminek egyik fő oka a karakterekben keresendő, akik között mindenki talál olyat, aki kedvelhet, vagy éppen utálhat. A másik ok a cselekmény, ami viszont bővelkedik a felnőtt témákban is (túl fiataloknak nem ajánlott), mert a nemiség és az erőszak nyílt ábrázolásán túl minden létező bűnt elkövetnek benne (talál az autólopást kivéve, de csak azért, mert még nem találták fel).

Emiatt pedig bátran ki lehet jelenteni, hogy George R. R. Martin megújította a fantasyt óriási művével.

blog comments powered by Disqus