A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ettől közönségkedvenc Darth Maul

Kelemen Szabolcs

Darth Maul-nak nem jutott nagy szerep a Baljós árnyakban, rajongói nyomásra mégis bekerült a Klónok háborúja sorozatba és a Lázadókba is. Mindezt annak ellenére, hogy borzasztó nehéz volt folytatni a történetét miután Obi-wan kettévágta.

Jelmezes eseményeken is rengetegen öltöznek Darth Maul-nak, pedig elég sok áldozatot kíván a jelmeze - éppen ezért adja magát a kérdés: mitől ilyen népszerű ez a figura?

1. Kinézet Darth Maul arca és szemei közelről

Darth Maul - bár humanoid - külseje szinte minden porcikájában különbözik az embertől. Megvan benne mindaz, ami miatt a Star Warst szeretjük: a szabadjára engedett fantázia formálta tökéletessé a szerepéhez.
Ilyen színekkel, és ilyen arccal gonosznak karakternek termett, ez nem is vitás. (De ne legyünk előítéletesek: biztos van olyan tagja a zabrak fajnak, akiből virágkertész lett, vagy aki szabad idejében időseket kísért át az úttesten, de ettől még Darth Maul megjelenése Sith-nek tökéletes, és nem békeharcosnak.) Darth Maul annyira jellegzetes szereplője a Csillagok háborújának, mint Jabba, vagy Csubakka.

2. Kitartó, mint a prérifarkas

Darth Maul-t finoman szólva nem egyszer kínálta citrommal az élet.
Sidious elszakította az anyjától és alávetette a Sith-ek kegyetlen kiképzésének. Bár kifejezetten kívánta, hogy összemérhesse az erejét egy Jedivel, Obi-wan Kenobi olyan sebet ejtett rajta, ami mást könnyen a nemlétbe taszítana. Csak az Erőnek és saját akaratának köszönhetően maradt életben.
Megbukott, mint Sith, bújkálni kényszerült és altestét egy ideig egy pókszerű szerkezettel kellett helyettesítenie, de a gyűlölet és a bosszú erőt adott neki. Végül a családja segített rajta, és immár két lábon szállhatott szembe új ellenségeivel: a Sith-ekkel és Kenobi mesterrel.
Csak éppen nem sok sikert ért el.
Darth Sidious csapdába csalta, majd csaléteknek használta, hogy leszámolhasson Maul anyjával. Kenobit foglyul ejtette, de nem végzett vele időben, és kiszabadult. Végül ő okozta a vesztét is.
Sok kudarc érte (ráadásul sokszor olyanokkal kezdett, akikkel nem is játszott egy ligában, lásd Sidious), de minden pofonból fel tudott állni.

3. Titokzatos és Sith

A végére hagytuk a (valószínűleg) legfőbb okot, ami miatt a közönség többet akart Darth Maulból.
Néhány szónál többet nem szól a filmben, viszont annál többet tesz: ő az első Sith, akikkel a Jedik ezer év óta konfrontálódnak, és a találkozás nem is akármilyen. Qui-Gon Jinnt a másvilágra küldi, ráadásul olyan fénykarddal és vívással, amit a Star Wars univerzumban addig nem is láttunk. Ő volt a megtestesült eltökéltség, aki biztos, hogy nem egy pillanat műve alatt lett Sidious Jedi-gyilkos jobbkeze - kell, hogy története legyen. Mégis alig tudtunk meg róla valamit a Baljós Árnyakból.

A két trilógia Vaderről és Sidious-ról szól, akikkel még a Star Wars könyvek is behatóan foglalkoznak. Külön könyvet kapott Darth Plagueis is, aki Sidious mestere volt. Pont Darth Maulnál kellene beérnünk néhány sorral és pár képkockával?

Ugye, hogy nagyon is indokolt volt a szereplése a Klónok háborújában, a Lázadókban és nem ok nélkül kapott külön könyvet Vadászó árnyék címmel?

blog comments powered by Disqus