A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ez a baj Nagini előtörténetével

Kelemen Szabolcs

Tévedsz, ha szerinted Voldemort kígyója nem tartogat meglepést. A "Legendás állatok és megfigyelésük 2: Grindelwald bűntettei" nem csak a cím hosszával, hanem például Nagini előtörténetével is meg fogja lepni a nézőket.

Amit eddig tudtunk róla

A Harry Potter könyvek elég kevés szót ejtenek Naginiről. Egy óriásira nőtt kígyó volt, ami 1994-ben csatlakozott Voldemorthoz (furamód Albániában, ahol tudtunkkal ekkora kígyók nem élnek - de ezt megmagyarázza az előtörténet), és nem sokat kellett várnia arra, hogy a Sötét nagyúr Horcrux-szá léptesse elő. 1995-ben, a Harry Potter és a Tűz serlegének eseményei során az ő mérgét használták a szertartáshoz, ami után Voldemort testet öltött.

Ezután sem maradt meg Voldemort házi kedvencének szerepében: többször is végrehajtóként segítette azt, akit nem szokás néven nevezni. Így támadt rá pl.: Arthur Weasley-re (a Főnix rendjében), ő ölte meg Piton professzort is (bár ezzel kapcsolatban vannak kételyeink), és Harrynek is volt alkalma megküzdeni vele.

Amit az új film tesz hozzá a történetéhez A Naginit játszó Claudia Kim, aki a filmben kígyóvá változik

Nagini földi pályafutásának a végét pontosan ismerjük: Neville Longbottom vágja le a fejét, ezzel megnyitva az utat Voldemort végső megsemmisítéséhez. Az 1994 előtti időkről viszont szó sem esett egészen addig, amíg fel nem tűnt egy Nagini nevű hölgy az Grindelwald bűntteteinek előzetesében, amint éppen kígyóvá változik.

Azóta a Harry Potter wikiát frissítették, úgyhogy nagyon valószínű, hogy nem csak névazonosságról van szó: a kígyóvá változó artista azonos Voldemort pikkelyes kedvencével. A Wikia alapján 1927 előtt született, vélhetően Indonéziában, és egy anyai ágon öröklődő átok sújtja, ami miatt előbb-utóbb végleg kígyóvá változik.

A 2018-as film történéseinek idején úgy néz ki, hogy még tudja uralni az átváltozást, mert cirkuszi attrakcióként szerepel - így kerül kapcsolatba a főszereplőkkel is.

Ezen hördült fel az internet népe

Három okból is kritizálják Nagini előtörténetének ilyetén való kiszínezését.

Egyrészt azért, mert ez a Harry Potter könyvek utólagos átértelmezése (mint pl.: az a bejelentés, hogy Dumbledore vonzódott Grindelwaldhoz). Amikor Nagini ölt, az nem egy idomított vadállat cselekedete volt, hanem egy állati testbe börtönzött, tragikus sorsú (megátkozott) emberé. A kettő nem ugyanaz, még ha azt nem is tudjuk, mennyire őrizte meg Nagini az állati formájában emberi mivoltát (vö. vérfarkasok, akik átváltozva a barátjukra is rátámadnának).

Másrészt azért, mert egyesek máris azt rebesgetik, hogy ez csak egy szokásos esélyegyenlőség miatti, erőltetett változtatás (ugyanis Naginit egy dél-koreai színésznő játssza). Az ilyen motívumok nem állnak távol J. K. Rowlingtól és a Harry Potter sorozattól, de ez önmagában miért lenne baj? A film még meg sem jelent, és lehet, hogy Nagini szerepeltetése egyáltalán nem erőltetett - ebben az esetben is utálni kellene? Viszont ha már szóba került az esélyegyenlőség: egy indonéziai származású nőt miért a dél-koreai Claudia Kim játssza?

Harmadrészt aki nagyon szabadjára engedi a fantáziáját, annak rosszízű sztereotípiák ugorhatnak be arról, hogy egy ázsiai nő kígyóvá változik. Talán ez áll a leggyengébb lábakon, ha nem említik, nekünk eszünkbe se jutott volna.

Képek:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claudia_Kim_2018.jpg

https://www.flickr.com/photos/dsevictoria/4765758515

blog comments powered by Disqus