A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ezek voltak az eredeti aszaszinok

Kelemen Szabolcs

A világ egyik legsikeresebb akciójátéka az Assassin's Creed, ami 10 év alatt megért rengeteg részt, egy tucat hozzá kapcsolódó könyvet, és 2016-ban még mozifilm is készült belőle (ami a kritikusok osztatlan tetszését nem nyerte el, de anyagilag szintén sikeres lett).
Bár az Assassin's Creed története fiktív, a történelemből ismert egy szekta, aminek a tagjai eredetileg az aszaszin nevet viselték, és mutattak is hasonlóságot a játékbéli másaikkal.

Az aszaszinok eredete

Az aszaszin név egyesek szerint a hasisra utal (haszaszin - aszaszin). A hasis tipikusan nem olyan szer, ami közvetlenül segítene a harcban (más anyagokat viszont használtak, sőt akár ma is használnak egyes hadseregek), de a történelemből ismert aszaszinok sorsa mégis összefonódik vele.

Az első keresztesháború idején élt egy Haszan nevű, iszlám hitű próféta, akinek rengeteg követője volt. A próféta nem élt veszélytelen életet: egy időben már alig volt olyan hatalmasság, akitől biztonságban lett volna. Erre válaszul ő a követők egy részéből létre hozott egy orgyilkos szektát.

A szekta tagjai belépéskor hasist fogyasztottak, majd az eufórikus mámor elmúltával azt mondták nekik: most kaptak ízelítőt a Paradicsomból. A haláluk után pedig ez a Paradicsom vár rájuk, feltéve, hogy hűen követik a szektavezér utasításait, vagy ha küldetés közben veszítik életüket. A paradicsomi gyönyör utáni sóvárgás miatt szinte kivétel nélkül fanatikus harcos lett minden tagból.

Rettegés a Közel-Keleten

A szekta vezetője általában gyilkosságokra adott utasítást, amit esetenként megfélemlítéssel egészítettek ki. Ezzel óriási vagyont harácsoltak össze, de később nem elégedtek meg az egyszerű rabló szerepével: megpróbálták kiterjeszteni a befolyásukat a teljes iszlám világra.

A nyílt harcban nem tudták volna felvenni a versenyt a gyakran jelentős túlerővel szemben, ezért inkább azt a taktikát választották, hogy az ellenség vezéreit likvidálják. Észrevétlenül voltak képesek bejutni szinte bárhová, és ottjártukról csak az áldozat elvágott torka árulkodott.

Nevüket Kis-Ázsiától Arábiáig rettegte mindenki. A fanatizmusuk miatt nem riadtak vissza semmitől, és az elfogott aszaszinok semmilyen kínzás alatt nem törtek meg, hiszen vezetőjük szerint az is csak közelebb hozta az áhított Paradicsomot. De a fanatizmus önmagában nem lett volna elég a hírnevükhöz: mindez boszorkányos ügyességgel párosult.

Az aszaszinok öröksége Assassin's Creed cosplay

Az aszaszinok még olyan helyeken is lecsaptak, ahol elvileg lehetetlen volt. Hihetetlennek tűnő cselekedeteik számos legendát ihlettek. Nehéz róluk biztosat írni, mert a legtöbb fennmaradt írásos emléket vagy az ellenségeik írták, vagy nélkülözik a valóságalapot.

Harcmodoruk némileg hasonlít az Assassin's Creed játékokból ismerős Assassinokéra: általában éjszaka támadtak, és ügyességük is páratlan, de rengeteg különbség is van köztük. Az eredeti aszaszinok pl.: nem a békéért és a szabadságért harcoltak, és nem is olyan a régről eredeztetik magukat, mint az Assassin's Creedben (a legújabb Origin c. rész éppen az ókori Egyiptomban játszódik).

Az viszont biztos, hogy az orgyilkosok megnevezését több nyelven is a szekta nevéből eredeztetik.

Még több: Assassin_s Creed
blog comments powered by Disqus