A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ezért lett Jaime Lannister sokak kedvence

Kelemen Szabolcs

A Lannister ikerpár fiatalabb tagja a Trónok harcának kezdetén meglehetősen ellenszenves alak volt - mintha miatta találták volna ki a szót: tenyérbemászó. Azóta viszont hosszú utat járt be, és mostanra az egyik legnépszerűbb karakter lett (az IMDB közönségszavazása szerint hatodik, maga mögé utasítva pl.: Kisujjat, Lord Varyst, és Jorah Mormont-ot). Hogyan jutott idáig?

A kezdetek Jaime Lannister, a királyölő

Jaime-ről szinte az első dolog, amit megtudtunk, hogy ő az a királyi testőr, aki nem csak megszegte az esküjét, hanem saját kezével végzett azzal a királlyal, akinek a védelmére felesküdött.
Fiatal kora óta vérfertőző kapcsolatban áll a nővérével, amit akkor is folytattak, amikor Cersei már királyné lett. Hogy titokban tartsa bűnüket, még attól sem riadt vissza, hogy az őket meglátó fiatal Brant lelökje a vártoronyból, aki ettől örök életére megnyomorodott.
Az összképen az sem javított, hogy arrogáns, semmit sem tisztel, és folyton párbajozni akar, hogy fitogtassa vívótudását - akár mások élete árán is.

A fordulat

Jaime hosszú ideig élt burokban, úgyhogy a valósággal való találkozás ehhez mérten volt sokkoló számára.
Először Robb Stark foglya lett, majd később Tarth-i Brienne-nel indultak Királyvárba, hogy elcseréljék a túszul ejtett Stark lányokra. Már az első szökési kísérleténél kiderül, hogy akármilyen jó vívó volt is, a hosszú raboskodástól legyengült, és alulmaradt az egyébként nem gyenge nővel szemben.
Ekkor üt rajtuk a Bolton családot szolgáló Locke és bandája, akik vissza akarják vinni Észak királyának. Amikor a fegyvereseknek éjjel Brienne-nel támad kedvük szórakozni, kimenti őt azzal, hogy felfedi származását, ami miatt békén hagyják: egy nemesasszony épsége többet ér, mint egy éjszakai tivornya.
A saját ügyében már nem ilyen szerencsés: addig csűri-csavarja a szót, hogy feldühíti Locke-ékat, akik levágják a kardforgató kezét.
A sebe elfertőződik és a Harrenhalba tartó út további részét láztól gyötörten, magáról alig tudva tölti. Még így is megpróbálkozik egy hamvába holt szökési kísérlettel, de szabadság helyett csak verésben és borzalmas megaláztatásban lesz része.
A méltósága oda lett, régi életének és a vívásnak búcsút mondhat a jobb kezével együtt. Mély depresszióba esik, visszautasítja az ételt és csak a tisztes halálban reménykedik.

A visszatérés

Ebből az állapotból Brienne rángatja ki és Harrenhalba mintha már egy másik ember érkezne. A seb kezelésébe már anélkül vág bele, hogy hagyná magát eltompítani, nehogy Qyburn mesternek eszébe jusson amputálni, ami a karjából megmaradt.

Ekkor ismerjük meg, saját elmondása szerint mi történt aznap, amikor végzett az őrült királlyal: Aerys Targaryen meg akarta öletni vele az apját, és fel akarta égetni Királyvárt. Valójában ezrek életét mentette meg, mégis mindenki az árulást veti a szemére.
Közben a helyzet nagyot fordult: Roose Bolton jobban tart a Lannister, mint a Stark családtól, ezért az útja észak helyett a királyi székhely felé folytatódik. Egyszer azonban még visszafordul, hogy a fogolyként tartott Brienne-t kiszabadítsa.

A fővárosban kis idő múltán újratanulja a vívást a másik kezével. Bronntól elsajátít néhány piszkos trükköt is, amik később az életét is megmentik.

Ezzel úgy tűnik, túltette magát a kezének elvesztésén.

A család

A Lannister ház tagjainak korántsem felhőtlen a viszonya egymással: Tywin nem veszi komolyan a lányát, és Tyriont okolja a felesége halála miatt. Tyriont Cersei is gyűlöli, Jaime-vel viszont mindhármuknak egész jó a kapcsolatuk. (Tywin őt utálja a legkevésbé, Cerseit meg ugye mondani sem kell...)

A lila nász

Amikor Geoffrey Baratheont megmérgezik az esküvőjén, a gyanúsítások közepette egyedül Jamie áll Tyrion mellé a családból. Győzködi Cerseit, hogy mentsék fel, sőt, még apja mélyen ellenszenves ajánlatát is elfogadja, csak hogy Tyriont ne végezzék ki.
De végül mindez nem elég: segítenie kell Tyrionnak megszökni is, bár ezzel közvetve hozzájárul apjuk halálához.

A jóslat

Cersei még gyerekként kicsikart egy jóslatot egy környékbeli boszorkánytól, ami röviden így szól: a király feleségül veszi, három gyereke születik, és mindegyiket elveszíti, majd végül az öccse okozza a halálát. Mivel valójában ő mindhárom gyerek apja, így a Cersei-nek tett jóslat Jaime-t is sújtja.

Myrcella megmentése egy tipikus "lovagregény" George R. R. Martin módjára: a két hős kimenti a veszélyek karmai közül a hercegnőt, de csak egyetlen idilli pillanatra van idejük, mert a lányt megmérgezik, és apja karjában leheli ki a lelkét.

A hatodik évadban Jaime Királyvártól távol harcol. Arra ér haza, hogy legifjabb gyermeke, Tommen öngyilkos lett, de nem csak Tommen elvesztése az egyetlen fejlemény, ami Királyvárban fogadja. Cersei királynővé koronáztatja magát. Alig van min uralkodnia, mert a család korábbi támogatóit mind maga ellen fordította. Ráadásul szabadjára engedi ugyanazt a tüzet, amitől Jaime anno Aerys Targaryen megölésével védte meg a várost.

Jaime sokat változott és sokat tapasztalt a Trónok harca sorozat kezdete óta. Egyre gyakrabban cselekszik helyesen és hősiesen. Vajon ő lesz az öccs, aki Cersei csöppet sem bölcs uralkodásának véget vet, vagy Tyrion? Esetleg a jóslat maradéka beteljesületlen marad? És vajon meddig marad talpon Jaime Lannister a Trónok harcában?

blog comments powered by Disqus