A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ezért féljünk a Gyűrűk ura TV sorozattól!

Kelemen Szabolcs

Nemrég azt olvashattuk a hírekben, hogy az Amazon a Gyűrűk ura világában játszódó sorozatot készül forgatni. A dolgot annyira komolyan gondolják, hogy a pletykák szerint már 250 millió dollárt ki is fizettek a jogokért - ami pedig nem kevés pénz (mondjuk úgy, hogy a Megye hobbitjai évekig jóllaknának belőle, miközben gondtalanul henyélhetnének).

De vajon jó ötlet-e újra hozzányúlni Tolkien világához?

A történet Az Egy gyűrű a Gyűrűk urából

Attól nem kell tartani, hogy A Hobbitnak, A Gyűrű szövetségének, A két toronynak, vagy A Király visszatérnek a kis költségvetésű remake-jét próbálnák letolni a torkunkon. Amit eddig tudni lehet, az az, hogy a történet időben a Hobbit és a Gyűrű szövetsége között fog játszódni. Egy megfelelően rajongói beállítottságú rendező kezében akár jó is kisülhet (mint Star Warsnál a Zsivány egyes), de kérdés, hogy milyen alapanyagból indulnak ki, mert erről még nincs információ. Tolkien összes művéből és kiadott jegyzeteiből, levelezéseiből meríthetnek a készítők, de ha a teljes forgatókönyvet saját kútfőből akarják megírni, félő, hogy olyan minőségbéli esést kell elszenvednünk, mint amikor a Trónok harcánál elfogytak George R. R. Martin regényei.

A léc nagyon magasan van

A Gyűrűk Ura és a Hobbit mozifilmek olyan igényesen és szenvedéllyel festették meg a Középföldét, hogy azt nehéz lesz még  megközelíteni is. A fantasy sorozatok terén viszont a Trónok harca adta fel a leckét. Persze remélhetőleg a Gyűrűk Ura sorozatot megtartják mesének, és az elkövetett bűnök széles palettájával nem akarnak majd versenyre kelni a Trónok harcával, de azért a történet komplexitásában akkor is ott lesz etalonnak az HBO húzóneve.

Az szinte biztos, hogy az összes eredeti szereplőt nem tudják majd megnyerni a sorozatnak. Ez Gandalf esetében - a szakáll miatt - még nem akkora probléma (a Harry Potter sorozatban is két színész alakította Dumbledore-t), de ha mondjuk Aragornt vagy Legolast nem Viggo Mortensen és Orlando Bloom fogja játszani, az nem kicsit lesz fura. Azt is elképzelhető, hogy teljesen új karakterek kerülnek majd a központba, őket viszont nagyon jól el kell találni, hogy a végeredménytől ne feszengjük a fotelban...

Másrészt az is aggodalomra adhat okot, hogy mennyire telepszenek rá a születendő sorozatra az üzleti és egyéb szempontok. Már a Hobbit trilógiává alakítása is kicsit pénzszagú volt, és az Amazon sem kifejezetten jótékonysági egylet: a befektetett temérdek pénzt biztos viszont szeretnék látni kamatostul. De elég csak a Csillagok háborújáig menni, és máris látjuk, a pénzen kívül rossz alkuk megkötésére szoríthatja a készítőket ha népnevelést vagy valamilyen aktuális ideológiát akarnak beleerőltetni a műbe.

blog comments powered by Disqus