A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Honnan tudott Yoda a Kettő szabályáról?

Kelemen Szabolcs

A Baljós árnyak végén, a temetési jelenetnél Yoda és Windu mester beszélgetéséből kiderül, hogy Yoda tud a Kettő szabályáról.

Ráadásul úgy fogalmaz, hogy "azokból mindig kettő van, se több, se kevesebb" - vagyis elég nagy biztonsággal állítja, amit mond. Nem úgy tűnik, hogy felült volna egy pletykának.

De honnan szerezhette ezt az értesülést?

Nem mond ez ellent a Darth Bane trilógiának? Darth Bane, a Kettő szabályának megalkotója

A Darth Bane trilógia szerint a Sith-ek mind kipusztultak, kivéve Darth Bane-t és a tanítványát, Darth Zannah-t. Innentől kezdve érvényesült a Kettő szabálya, miszerint csak egy mester és egy tanítvány létezhet, a tanítvány pedig a mester megölésével válik a következő mesterré. Céljuk, hogy titokban tevékenykedve, zavartalanul fejlődjenek egészen addig, amíg végül bosszút állhatnak és elpusztítják a Jediket.

De hogy tudhatott a Kettő szabályáról Yoda, ha mindent titokban csináltak?

Egy spekuláció

Egy lehetséges magyarázat a következő: a Darth Bane trilógia csak Darth Bane-ről és a tanítványáról szól, de az utána következő ezer évről nem. Lehet, hogy Bane és Zannah minden szálat elvarrtak, de az utána következő kb. 30 generáció alatt valamelyik Sith követhetett el olyan hibát, ami alapján a Kettő szabálya kitudódott. (Minden bizonnyal nem volt minden Sith olyan jó intrikus, mint Darth Sidious - vagy ha lett volna hozzá fogható korábban, valószínűleg az vette volna át a hatalmat.) Vagyis igazából nincs is szó ellentmondásról - nem ez lenne az első titok, amit nem sikerül ezer évig őrizni.

Yoda pedig ebből az ezer évből majdnem kilencszázat végigélt, ezért volt lehetősége, hogy minden részletet begyűjtsön. Így amikor Darth Maullal találkoztak, már tudhatta, hogy kell lennie egy másik Sith-nek is.

A kánon és a legendák világa

A most érvényes kánonban erre vonatkozó információ nem igazán található. A Clone Wars sorozatban Yoda találkozik Darth Bane szellemével, de ebből ismét csak  az derül ki, hogy Yoda tud a Kettő szabályáról (mert magától értetődő természetességgel beszél róla - végülis a Baljós árnyak eseményei után történt).

A legendák körébe tartozó történetek viszont némileg igazolják a fenti spekulációt:

Yavin előtt 188-ban a Jedi tanács Kibh Jeent és mesterét küldte az Almas nevű bolygóra, hogy vizsgálja ki a sötét oldal jelenlétét egy ottani erődben
A küldetés során Kibh Jeen a sötét oldal hatása alá került és végzett mesterével. Ha ez nem lett volna elég, a helyi kalózokból sereget szervezett, és terrorban tartotta a szektort. Évekig garázdálkodott, mire megfékezték. Ez alatt az Erő sötét oldalával számtalan módon kapcsolatba került - többek között tudomást szerzett a Kettő szabályáról is.
7 évvel az ámokfutás kezdete után a Jedi Rend hadsereggé kovácsolta a rendszer lakóit, és legyőzték őt. Halála előtti utolsó szavaival felfedte a Kettő szabályát a Jedik előtt. Ekkor még nem hittek neki... Egy sötét befolyás alatt álló őrültnek tekintették.
De ez megmagyarázza, hogy Yoda, honnan szerezte az információt.

Viszont van egy ennél fontosabb kérdés is:

Miért nem foglalkoztak jobban a Sith-ekkel a Jedik?

A legtöbb problémát könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ezért jogos kérdés, hogy akkor miért hagyták a Jedik odáig fajulni a Sith-ek jelentette problémát, hogy az véget vessen a Jedi rendnek?

Kizárt, hogy - miután tudomást szereztek a Kettő szabályáról és a Sith-ek létezéséről - a Jedik elfeledkeztek volna az egészről. Könnyen lehet, hogy voltak próbálkozások a Baljós árnyak eseményei előtt is, hogy felkutassák a Sith-eket, de a Sith-ek igyekeztek eltüntetni a nyomokat.

Talán még valószínűbb, hogy az egésznek nem tulajdonítottak megfelelő jelentőséget. Amíg a Sith Birodalom létezett, a Jedik jóval több Sith-tel is elbírtak (ahogy arról a Star Wars könyvek is tanúskodnak). Mi félnivalójuk lett volna kettőtől? Arra valószínűleg nem is gondoltak, hogy a Sith-ek az elmúlt ezer év alatt gőzerővel tanulmányozták az Erőt, és jóval veszedelmesebb ellenféllé fejlődtek. De a Jedi rendnek a kegyelemdöfést nem is a Sith-eknek az Erő sötét oldalán szerzett jártassága, hanem a 66-os parancs jelentette (Django Fett, egy Jedi-gyilkos fejvadász klónjaival). Utóbbi kifejezetten Darth Sidious beteg zsenialitásának köszönhető, viszont akár egy nem Sith is kivitelezhette volna.

blog comments powered by Disqus