A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Nekik köszönheti megszállottságát Lisbeth Salander

Scifimarket.hu

Lisbeth Salander vajon egy elvetemült gyilkos, vagy inkább egy tudatos pszichopata?

Nehéz erre jó választ adni. Beszéljenek helyettünk a cselekedetei és nézzük végig az ellenfeleit. Kiket, és miért üldöz a remekbe szabott millenium sorozatban. Vigyázat, spoilerek következnek!

1. számú ellenfél: Nils Bjurmann

Itt ismerjük meg Lisbeth Salandert, a millenium trilógia főszereplőjét, a lányt Steig Larsson Millenium sorozatából. Salander egyébként egy rettentően tehetséges fiatal lány, de kár szépíteni: sok tekintetben elképesztően zavaros. Ha „foglalkozását” nézzük, egy zseni, egy ügyes számítógépes hacker. Stockholmban, Svédországban él, és egy Nils Bjurmann nevű ember felügyelete alatt áll, aki szexuális kapcsolatra kényszeríti Salandert, amit "természetesen nagylelkűen honorált".

Salandert a későbbiekben többször is megközelíti Bjurmann, egyre gyakrabban kényszeríti a lányt, egyre gyakrabban erőszakolja meg Lisbethet. Aki viszont mindezt filmre vette, és megzsarolja vele, hogyha nem készít róla jó jelentést, és nem teszi őt törvényesen is függetlenné, akkor a videót átadja a hatóságoknak. Lisbeth innentől kezdve arra teszi fel az életét, hogy segítse azokat, akik hasonló bántalmazásokon estek át. Minden olyan ember, aki őt vagy nőtársát megerőszakolta, bántotta vagy meggyilkolta, ellenségnek tekint.

2. számú ellenfelek: Gottfried és Martin Venger, valamint Hans-Erik Wennerström

Lisbeth úgy kerül kapcsolatba Mikael Blomkvisttel, hogy együtt próbálják felkutatni Harriet Vengert, akiről kiderül, hogy még mindig él, és Ausztráliában rejtőzködik. Harriet apja, Gottfried és testvére Martin megpróbálták megölni Blomkvistet, de Salander épp időben érkezik. Martin elmenekül, és autóbalesetben hal meg. Kiderül, hogy Harriet Venger érzékeny információkkal rendelkezik a korrupt médiamágnásról, Hans-Erik Wennerströmről. A Wennerström vizsgálata során Salander kihasználja a hacker-készségeit és jól álcázza, amikor egy rakás svéd koronát von le a Wennerström off-shore számláiról. Salander névtelenül feltárja Wennerström búvóhelyét, akit három nappal később meggyilkolnak. Ezzel újabb ellenfelek tűntek el a láthatárról.

3. számú ellenfél: Alexander Zalachenko

Aki a saját apja… Amikor Salander 12 éves volt, Zalachenko annyira megverte anyját, hogy tartós agykárosodást szenvedett; megtorlásként Salander házi készítésű molotov koktélt tett apja kocsijába. A lányt  Uppsalába küldték a Gyermekek Pszichiátriai Kórházába. Salandert Dr. Peter Teleborian pszichológus közvetlen felügyelete alá helyezték, aki - apjával összeesküdve - őrültnek és beszámíthatatlannak nyilvánította a lányt.

De egyszer újra találkoztak. Zalachenko többször is rálőtt Lisbetre. De Lisbeth túlélte és Zalachenkora vetette magát, aki ismét pisztolyt húz. A dulakodás végén Zalachenko elmenekül. Lisbethet a hatóságok találják meg, és ugyanabban a kórházban végzi, mint apja. Zalachenkot meggyilkolják és a bérgyilkos megpróbálja megölni Lisbethet is. De végül, miután nem jut be a lányhoz, öngyilkosságot követ el. Egyébként később kiderül, hogy májrákja volt, és csak néhány hónapja volt hátra az életből.

4. számú ellenfél: Niedermann Lisbeth Salander

Lisbethnek következő ellensége Niedermann - de először a kínos tárgyalásokon kell átesnie, ahol végig elutasító, és abszolút nem működik együtt senkivel.

Nidermann egy elhagyatott téglagyárban rejtőzködik, amelyet korábban egy prostitúció miatt bebörtönzött orosz banda használt, de Niedermann meggyilkolta őket. A sors fintora, hogy a gyár Lisbeth birtokába kerül, hiszen ő örökölt Zalachenkotól. Azt tervezi, hogy eladja, és a befolyt bevételt eladományozza egy jótékonysági szervezetnek. Itt találkoznak. Niedermann megtámadja, megpróbálja megölni, de Lisbeth egy névtelen telefonhívással odahívja azt a motoros bandát, akik Niedermann halálát akarják, miután Ő megölette annak egyik tagját. A banda tagjai bosszúból meggyilkolják Niedermannt. Lisbeth, persze mindezt egy rejtekből figyeli, majd a „munka elvégeztével” felhívja a rendőrséget, akik letartóztatják a motoros bandát.
Ezzel a végső ellenfél is kiiktatva.

Visszatérve az eredeti kérdésre: nyílván való, hogy a millenium trilógia főszereplője, Lisbeth, a gyerekkorában elszenvedett sérelmeinek köszönhetően lett az, aki. Egy elképesztően okos, de mellette tudatos pszichopata lány lett belőle, aki viszont nem élvezi a gyilkolást - különben nem hagyta volna másra a piszkos munkát annyiszor.

Előtte még ott áll az egész élet. De vajon azt érdemes így elélni? Bosszútól égő vágyban? Lisbeth úgy gondolja igen. Ez az Ő élete. Ez az Ő küldetése.

Még több: ~blog krimi
blog comments powered by Disqus