A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Miért neked való a Trónok harca?

Kelemen Szabolcs

A több, mint 20 éve útjára indult Trónok Harca lassan minden könyves és TV-s díjat besöpört már.
... nade miért érdekelhet ez Téged?

Az alaphelyzet A Trónok harcában szereplő nemesi házak címerállatai

Westerost északról egy eget ostromló jégfal határolja. Tőle délre húzódik Deres, ami a történet kezdetén a Stark család birodalma, tőle északra a falon kívül rekedt emberek és a Mások.
A Mások külsőre emberszerűek, de más emberi nincs bennük: acéllal kárt sem lehet tenni bennük. Egyre növekvő seregükkel nyomulnak dél felé, és aki útjukat állja, csak egyféle módon végezheti: élőhalottként, őket szolgálva.
Ezt lassan mindenki tudja, aki a falon túli jégmezőkön él, és előbb-utóbb rájön a falat védő Éjjeli őrség is. A Hét királyságban viszont ilyen meséknek nem ülnek fel, hiszen mindenki úgy tudja, hogy a Mások már régen kihaltak.
Éppen ezért a Másoktól nem zavartatva élik mindennapjaikat, ami viszont távolról sem hasonlít egy tündérmesére.
Több, mint egy évtizeddel korábban az őrültnek tartott Targaryen-házi királyt meggyilkolták. A család megmaradt tagjai a tengeren túli Essosba menekülnek. Róluk azt beszélik, hogy tudnak parancsolni a sárkányoknak, csak éppen a sárkányok is kihaltak vagy 150 éve.
Az új király, Robert Baratheon élethosszig tartó tivornyázásra rendezkedik be, de a trónra mindig van jelentkező...
Valljuk be, ez az alaptörténet magában még nem lenne elég egy ekkora sikerhez.

A történet gigantikus

A Trónok harca hihetetlenül szerteágazó. Rengeteg cselekményszál fut párhuzamosan, miközben araszolunk a Mások elleni, végső nagy összecsapás felé. Egyes történetszálak még el is halhatnak, hogy helyt adjanak egy másiknak.
Láthatjuk, ahogy George R. R. Martin világában összecsapnak egymással a nemesi házak a hatalomért, hogyan állnak bosszút régi, vélt vagy valós sérelmekért, vagy éppen ahogy a rabszolgatartó déli városállamok megreformálása kudarcba fullad.
Eközben szó esik benne szerelemről, a hatalom természetéről, családról, vallásról, mágiáról, hősiességről, jóról, és rosszról - gyakorlatilag mindent megtudunk a Westeros lakóiról.

Valószerűség

A Trónok harca nem idealizál semmit, sőt: a Hét királyság nemesei olyan gátlástalanok, hogy időnként még a Borgiák is tanulhatnának tőlük. Akinek hatalma van megtenni valamit, az megteszi (sőt, néha akkor is, ha csak túl buta, hogy a korlátait felismerje). Ennek folyamánya, hogy kevés bűn van, amit ne követnének el a történetben: van itt vérfertőzés, árulás, rablás, és a gyilkosságnak száz fajtája, ezerféle indítékkal. (Talán csak űrhajót nem lopnak benne, mert még nem találták fel.)
Bár a történet fantasy, nem vitték túlzásba a mágia, a természetfeletti, de egyelőre még a sárkányok szerepét sem. Emiatt sokkal inkább érezhetjük magunkat a középkorban, és elkerülhető sok olyan ellentmondás, amit csak úgy lehet feloldani, hogy "mert ez mágia, ez a világ így működik és kész".
A szereplők közül szinte egy sem a megtestesült jó vagy gonosz. Még a hősök is gyarlóak, esetleg buták, de az is előfordul, hogy jó szándékkal követnek el borzalmas dolgokat.

Lesz kedvenced, csak...

A sok történetszál megszámlálhatatlanul sok szereplővel ismertet meg kezdettől fogva, akik ugyanannyira sokfélék, mint a sorozat nézői.
Emiatt ugyanúgy van rajongótábora a Sansa Starknak, aki bizonyos szemszögből felejthető és unalmas, mint ahogy mások kedvence Petyr Baelish (alias Kisujj), aki a földrész legnagyobb manipulátora. A törpenövésű, alkoholista bölcs, Tyrion Lannister nem egy mondatából pedig pólófelirat is lett már.
Szinte mindenki talál benne szimpatikus karaktert, vagy olyat, akit gyűlölhet (nehéz volt elhinni, hogy Joffrey király szemétségére még rá lehet tenni egy lapáttal, aztán Ramsey Boltonnak sikerült), de azon ne lepődjön meg senki, hogy a legnagyobb gonosz, vagy a legnagyobb hős elhalálozik. (Néhány szereplő azért kezdetektől megmaradt.) A Trónok harcának ugyanis mintha az egyik védjegye lenne, hogy hullanak benne a szereplők, mint a legyek. Ami végülis nem meglepő, hiszen ez a középkor - akkoriban korán haltak az emberek, a halál pedig nem válogatós.

Ha hozzákezdenél...

Akár könyvben, akár filmen kezdenél ismerkedni a Trónok Harcával, néhány dolgot muszáj megemlítenünk.

A cikk írásának pillanatáig 5 könyv jelent meg. Ezeket mind megfilmesítették, de minden részletet lehetetlen filmre vinni (80-100 oldal jutna részenként) - vagyis a könyvek rengeteg részletet tartogatnak az olvasónak.

A 2017. július 16-ától vetítésre kerülő új évadot viszont úgy készítették, hogy ahhoz nem volt még kész a könyv. Emiatt a sorozat fogatókönyve nem csak a részletekben térhet majd el attól, amit George R. R. Martin ír.

Még több: Trónok Harca
blog comments powered by Disqus