A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ki a Millennium sorozat zseniális főszereplője?

Scifimarket.hu

A Millenium trilógia az a svéd díjnyertes krimi sorozat, amit a krimi kedvelőinek nem kell bemutatni, és ami Stieg Larsson halála után is tovább él David Lagercrantz tollának köszönhetően.
A történet középpontjában a húszas éveiben járó Lisbeth Salander hacker áll,  eidetikus vagy fotografikus memóriájával és elképesztően rossz szociális készségeivel. Továbbá  Mikael Blomkvist, a Millennium nevű magazin nyomozó újságírója és kiadója.

Lisbeth Salander: Az antiszociális „antihős” ? Lisbeth Salander, a Millenium trilógia főszereplője

A Millenium trilógiában nincs másik olyan karakter, mint a női főhős, Lisbeth Salander. Az ő viselkedése, életmódja, sőt megjelenése arra késztette néhány olvasót, hogy feltegye a kérdést: "Salander egy pszichopata?"
Salander magatartása abszolút társadalmon kívüli érzést sugall. Teljesen figyelmen kívül hagyja az együttélési szabályokat vagy normákat, és olyan viselkedést folytat, amelyek mind antiszociálisak, mind illegálisak. Salander amellett, hogy zseniális számítógépes hacker, számos más jelentős bűncselekményt is maga mögött tudhat. Többek között az adóelkerülést, a személyazonosságlopást, a csalást. A bűnözői tevékenysége mellett Salandertől az erőszakos viselkedés sem áll távol, ami egészen gyerekkorától elkíséri.
Megpróbálták megölni az apját, amikor tűzijátékot dobtak az autójába. Salander ezt soha nem felejtette el és természeténél fogva minden volt, csak megbocsájtó nem. Így alakult ki az, hogy Salander mindenkivel szemben bizalmatlan, teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a rendőrség és a kormány tekintélyét.

Pszichopata is, vagy csak antiszociális?

Azonban, mint minden a sikeres pszichopata, Salander is okos és alapos. A Millenium trilógia tele van példákkal a türelemre és a tervezésre, amelyet a kívánt bosszúért kiáll a kiszemelt férfiak ellen. Például amikor Bjurman először támadta meg az irodájában, Salander úgy döntött, hogy nem tesz semmit, (A tetovált lány - Millenium trilógia 1. rész). A nemi erőszak után Salander időt szentelt arra, hogy meg tudja tervezni a Bjurman megölését. Ez az a magatartás, ami – bármilyen émelyítő is kimondani - magas szintű fegyelemre és önkontrollra utalnak.
Rendkívüli erőszakkal és látszólagos lelkifurdalás nélkül könnyű megérteni, hogy az emberek miért tekintenek Salanderre tipikus pszichopataként. Végül mégsem érezzük, hogy ez pontos címke. Bár Salander - mint többször említettem már - rendkívül erőszakos, nem tűnik úgy, hogy hiányozna a lelkiismerete, amely egy pszichopata jellegzetes vonása. Bár nem mindig követi a társadalom szabályait, rendelkezik olyan erkölcsi elvekkel, amelyek megfelelnek a szabályoknak. Leginkább csak olyan embereket támad, akik kegyetlenül bántalmazzák őt, vagy más sebezhető nőket. Az olyan embereket, mint Martin és Gottfried Vanger (A tetovált lány - Millenium trilógia 1. rész). Salander erkölcsi kódexe nem hagy kompromisszumot. Ily módon ez egy elképesztő dilemma az olvasó számára.

Csak azért, mert valaki pszichopata, nem jelenti azt, hogy gyilkos (pl. Wennerström), és csak azért, mert valaki gyilkos nem jelenti azt, hogy pszichopata (pl. Salander).
Lisbeth Salander, aki "görcsös mosolyáról" ismert, az egyik legérdekesebb karakter, aki valaha is könyvesboltokat találhatott. A Walpurgis Night-on született, április 30-án. Ez az ünnep a tavasz visszatérését jelzi. A Walpurgis Night-on a svéd emberek máglyákat égetnek, hagyományosan a boszorkányok és gonosz szellemek elűzésére.

Ami eléggé ironikusnak bizonyul, ha eljutunk a Millenium sorozat: A lány, aki a tűzzel játszik c. kötetéhez.

Még több: krimi
blog comments powered by Disqus