A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat

A Millenium trilógia könyveinek sorrendje

Scifimarket.hu

Vannak könyvek, ahol nem fontos a sorrend. De Stieg Larsson Millenium sorozatát (amit szoktak Tetovált lány trilógiának is hívni, de hivatalosan Millenium trilógia és két folytatás, tehát összesen öt részről van szó), javasolnánk, sorban olvasd - így tudod megérteni a kapcsolódásokat. Ajtó becsuk. Jöhet az izgalom!

15 éves korában Larsson tanúja volt egy fiatal lány megerőszakolásának, ami után érthető módon undorodott a szexuális erőszaktól és annak elkövetőitől is. Az „élmény” egész életében kísértette őt. Soha nem bocsátotta meg magának, amiért nem segítette a lányt. Az áldozat neve Lisbeth volt – innen ered a trilógia fiatal hősnőjének elnevezése és karaktere. - Ez az emlék ihlette. Ezen esemény miatt lett a központi téma a nőkkel szembeni erőszak.
Lisbeth Salander és Mikael Blomkvist a sorozat elsődleges szereplői. Lisbeth, egy húszas éveiben járó hacker, aki kissé különc, és aki fotografikus memóriával rendelkezik. Blomkvist pedig egy olyan oknyomozó újságíró, akinek története némiképp hasonlít Larssonéhoz.
A Millenium trilógia sikerét 2004-es halála miatt már nem érhette meg.

Millenium könyv borító
Millenium könyvet keresel?
Adhatunk hozzá ajándékot?
Nálunk regisztráció nélkül is vásárolhatsz!
Részletek itt:
Millenium könyvek csomagban
Millenium könyvek külön-külön

A regények sorrendje Lisbeth Salander, a Millenium trilógia főszereplője

2005: A tetovált lány - A szerző 2002 nyarán kezdte el írni, és nyugdíjalapként gondolt rá magának és Eva Gabrielssonnak, aki az élettársa volt. Kilenc hónappal halála után jelent meg, és azonnal sikert aratott.
2006: A lány, aki a tűzzel játszik - szintén rendkívül népszerűnek bizonyult.
2007: A kártyavár összedől - Harmadik és egyben utolsó befejezett regénye. Larsson eredetileg tíz kötetet tervezett azonban sajnálatos halála mindezt meghiúsította.

Az első regény 2006-ban megnyerte a Svéd Glass Key díját, ugyanabban az évben a második könyv nyerte el a legjobb svéd krimi regény díjat, 2008-ban pedig a harmadik regény nyerte meg az Glass Key díjat.

Gabrielssonnal soha nem házasodtak össze és nem volt gyerekük. Így Stieg halála után semmilyen joga nem volt. Larsson apja és fiatalabb testvére – akik nem sokat értettek az irodalomhoz - mindent megkaptak: a könyvekre vonatkozó jogokat, a pénzt, még a lakás felét is, amelyen Larsson és Gabrielsson osztozott. Larsson örökségének volt egy fontos eleme is: egy laptop, amelyben szerepelt a negyedik regény csaknem háromnegyed része.

Új szerző

2013. decemberében a svéd Norstedts kiadó bejelentette, hogy 2015 augusztusában egy negyedik millennium könyvet (Ami nem öl meg) tervez kiadni, amelyet, David Lercrantz ír. (David írta Zlatan Ibrahimović életrajzi könyvét is). Eva Gabrielsson mérhetetlen kritikát fogalmazott meg, amiért nem használta fel a meglévő anyagot.
Az Egyesült Királyságban augusztus 27-én és az USA-ban, 2015. szeptember 1-jén jelent meg.
A Millennium sorozat ötödik könyvét (Mint az árnyék) 2017 szeptemberében adták ki, melyet ismét David Langercrantz írt.

A filmek

A svéd filmgyártó cég, a Yellow Bird készítette a Millenium trilógia filmverzióit, egy dán filmgyártó céggel a Nordisk Film and Televisionnal. Ezeket a filmeket Skandináviában 2009-ben adták ki. 2010-ben a svéd televízió hat részből álló minisorozatot is készített belől. A filmek kibővített változata 2010. július 14-én jelent meg DVD és Blu-ray lemezeken. Ebben a fő szerepeket Noomi Rapace és Michael Nyqvist játszotta, megjelenés:
A tetovált lány - 2009. február 25.
A lány, aki tűzzel játszik - 2009. szeptember 18.
A kártyavár összedől - 2009. november 27.

A tetovált lányból (vagyis az első részből) David Fincher rendezésében film is készült, ezt Észak-Amerikában 2011. december 21-én, és az Egyesült Királyságban 2011. december 26-án jelent meg. Itt Rooney Mara és Daniel Craig volt a főszereplő, a film bezsebelt egy Oscar díjat is a legjobb vágásért.

2018-ban került a mozikba az "Ami nem öl meg" filmváltozata, ami azonban nem ért fel az elődök és a könyv eredeti sikereihez (a főbb szerepekben: Claire Foy, Beau Gadsdon).

Képregény

2011 októberében a DC Comics bejelentette, hogy a Vertigo nyomda megszerezte a sorozathoz való jogot, és a népszerű sorozatból képregényt készít, melyeket a skót bűnügyi regényíró, Denise Mina írja Leonardo Manco és Andrea Mutti képeivel illusztrálva.
A tetovált lány 1. könyv, 2012. november 13-án megjelent.
A tetovált lány 2. kötet, megjelent a május 7, 2013.
A lány, aki tűzzel játszik, megjelent június 3-án, 2014.
A kártyavár összedől, megjelent 2015. július 28-án.
A francia-belga piacon egy külön adaptáció jelent meg, amelyet Sylvain Runberg írt, José Homs és Manolo Carot rajzoltak.

Lesz folytatás?

Mielőtt azt gondolnánk, hogy itt befejeződik a történet, úgy tűnik, tévedtünk. Megjelent egy hír, miszerint 2019. augusztusában David Langercrantz szíves közreműködésével megjelenik a 6. könyv.

Még több: krimi