A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ezt teheted, ha máris hiányzik a Trónok Harca

Kelemen Szabolcs

Véget ért a Trónok harcának 7. évada, és az is előfordulhat, hogy 2018-ban nem is kapunk új részt.
Mit tehet az egyszeri rajongó, hogy csillapítsa éhségét, ameddig a sárkányok ismét felszállnak?

Hírek A trónok  harcának házai

A Trónok harcával kapcsolatos hírekhez nem nehéz hozzáférni - pl.: a Facebook és a Youtube eleve felkínál ilyen témájú cikkeket az érdeklődési köreink alapján. Nagyobb kihívás elválasztani a szemetet és a spoilereket a valódi hírektől.

Néhány napja pl.: az egyik, viszonylag jobb nevű portál azzal szerzett magának 15 percnyi hírnevet, hogy közzé tették a 8. évad állítólagos forgatókönyvéből a főbb fordulatokat (ha igaz, akkor spoiler, ha nem igaz, akkor álhír). Természetesen a stúdió mindent cáfolt.

Ha el akarjuk kerülni az álhíreket, ne higgyünk el mindent, amit az interneten írnak! A rajongói portálok valószínűleg előszűrik a híreket és a készítők hivatalos anyagaiban is meg lehet bízni.

Teóriák és magyarázatok

Független szerzők már annyi teóriát alkottak a sorozattal kapcsolatban, hogy lassan köröket vernek a legvadabb konteósokra is. A Youtube szinte hemzseg a Trónok harcával kapcsolatos magyar és angol nyelvű elméletektől és magyarázó videóktól, elég rákeresni, hogy "trónok harca teória" vagy "game of thrones theories".

Akadnak nagyon érdekesek köztük pl.: hogy nem is Arya Stark tért vissza Westerosba, vagy hogy az Aerys Targaryen Bran-nek köszönhetően "őrült meg" és ismételgette, hogy "égessétek meg őket" - csak éppen nem Királyvár lakóinak elégetésére gondolt...

Viszont a mennyiség itt is a minőség rovására tud menni: egyes teóriák nagyon gyenge lábakon állnak, mások érdektelenek, és sajnos találkoztam olyannal is aminek a megformáltsága volt kicsit igénytelen.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mikor jelent meg egy elmélet, mert néhányat pont a 7. évad cáfolt meg (pl.: hogy a három sárkány három lovasa Daenerys, Jon és Tyrion lesz...)

Könyvek

A két évad közötti időszakban könyvek formájában is bevihetjük a napi Trónok harca adagunkat.

Egyrészt a nyáron volt alkalmam olyan vevőkkel beszélni, akik még csak most kaptak rá a sorozatra - a hozzájuk hasonlóknak az eddig megjelent regények rengeteg háttérinformációval és részlettel tölthetik fel a GOT (Game of Thrones) világát.

Másrészt tűkön ülve várjuk, hogy megjelenjen Georger R. R. Martin hatodik Trónok harca könyve is, ami a legújabb hírek szerint nem fog bekövetkezni 2018 előtt. Ez remélhetőleg sok mindent megvilágít a 7. évaddal kapcsolatban is, bár azt is rebesgették, hogy a könyv más irányt vesz, mint a TV sorozat.

Ha már mindegyik regényt olvastad, a hivatalos filmkönyvek mellett érdekes lehet pl.: A Trónok harca titkai című kötet. Utóbbi tovább árnyalja a szereplőket, közelebbről megismerhetjük gondolkodásukat és motivációikat - csakúgy, mint a Westerost benépesítő intelligens lényeket. Georger R. R. Martin könyvei közül csábító lehet a Jégsárkány is, de ne tévesszen meg senkit a 7. évad befejezése: a Jégsárkány c. könyv független a sorozat történéseitől (legalábbis az ismertetője szerint). A nagy mester A hét királyság lovagja című könyve viszont Westeroson játszódik, csak éppen jóval korábban: Királyvár még a Targaryeneknek ad otthont, de a belviszályok hasonlóak: mindig akad valaki, aki a trónra ácsingózik. Ez a világ pedig nem éppen veszélytelen egy kóbor lovag és ifjú fegyverhordozója számára.

blog comments powered by Disqus