A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Nem minden ingyenes e-book illegális

Kelemen Szabolcs
Az interneten barangolva rátalálhatunk egyes könyvek ingyen letölthető változatára. Ezeknek jelentős része kalóz kiadás, és sérti a szerzői jogokat. De nem mindegyik!

Miért olyan népszerűek az ingyen letölthető e-bookok?

Valószínűleg erre mindenki rávágja, hogy azért, mert ingyen vannak. Világos, hogy az ingyenesség miatt is könnyen elcsábulhat az olvasó, de lehetnek más okok is, ami miatt kalóz kiadást választanak az emberek:

  • mert a könyv hiánycikk: már nem adják ki, és sehol nem kapható, még digitálisan sem. Mióta belevágtam a könyvkereskedésbe, én is sok olyan könyvet találtam, amire igény volna, csak nem lehet beszerezni sehonnan (elég csak a Thrawn-trilógiát említeni) Kedves kiadók, annyi könyv lenne, amin jó sokat tudnátok keresni, csak egy kis piackutatást kellene végezni!
  • nincs digitális kiadása: az ebook-okról szóló cikkben írtam, hogy több előnye is van a digitális kiadásoknak, ami miatt valaki digitálisan akarhatja olvasni a könyveket. Egy útra rengeteg ebook-ot magaddal tudsz vinni, és otthon sem foglalják a helyet. Tetszhet az is, hogy egyes formátumok szabadon tördelhetők. Az ilyeneknél szabadon lehet betűméretet választani, és így sokkal jobban olvasható a szöveg.

Minőség

Az interneten sok jó minőségű tartalom érhető el, de az ingyenes e-bookok minősége gyakran hagy kívánnivalót maga után. Ha a kalóz e-book a lapok beszkennelt képéből áll, akkor vagy nagyon sok helyet foglal, vagy a képminőség nem éppen a legjobb. Ha az e-book szöveget tartalmaz, általában sok az elgépelés, ami nehezíti az olvasást.

Hogyan készülhet?

A kalóz e-bookok valószínűleg úgy készülnek, hogy lapokra szedik a könyvet, majd laponként beszkennelik. Ezután vagy összefűzik a szkennelt képeket egy (nagyra hízott) pdf dokumentummá, vagy átadják egy szövegfelismerő szoftvernak, ami a képet szöveggé alakítja.

A szövegfelismerő programok nem ismerik fel tökéletesen a szövegeket. Az eredményességük függ a kép minőségétől, a betűtípustól, és a programtól. (Amellett, hogy az algoritmus is hibázhat, egyes szövegfelismerők ingyenes változata pl.: szándékosan nem ismeri fel a 2-es számot vagy az "a" betűt. Más programok a magyar ékezetes betűkre nincsenek felkészülve.) Ennek köszönhető az a rengeteg elgépelés, ami az e-bookokban található.

Nem mind illegális

Vannak olyan könyvek is, amiket már nem véd a szerzői jog, és ennek köszönhetően legálisan is letölhetővé válnak. Ilyen például Rejtő Jenő legtöbb műve, amik az Országos Széchenyi Könyvtár oldaláról tölthetők le. Ezen kívül legálisan letölthetők azok az ajándék e-bookok is, amiket hírlevél feliratkozáshoz szoktak adni (pl.: http://www.tozsdeasz.hu/ingyenes-anyagok.html).

Tehát nem minden ebookot "üldöznek", amit az internetről ingyenesen lehet letölteni!

Még több: ~blog
blog comments powered by Disqus