A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat

Ezért NE olvass vaják könyvet

Rendezés:

Okok, hogy NE olvass vaják könyveket

A vaják könyvek szép sikereket tudhatnak maguk mögött: azon túl, hogy az eredeti formátumból is rengeteget vásároltak, a PC játékok is hasítanak, és TV sorozatot is készít belőle a Netflix.

Mégsem ajánlott mindenkinek az olvasásuk - lássuk miért?

Ne legyenek illúzióink

Aki olyan történetet keres, ahol magas, jóképű, feddhetetlen szőke herceg fehér lovon érkezik, és a sárkány pusztán a gleccserkék szeme láttán megadja magát, miközben idealizált barátok segítik az útjukon, majd a végén a hős elnyeri jutalmát, a fele királyságot és a hercegnő kezét - nos ők rossz könyvet vásároltak, mert ez nem idealizált fantasy.

Gyakran a főhős is csak a rossz és a kevésbé rossz közül választhat, de a világot benépesítő lények (emberek, törpök, stb.) közt is akadnak romlottak szép számmal. Miközben Geralt - aki szörnyek irtásával foglalkozó vaják - éppen ügykezel egy baziliszkusz barlangjában, a falusiak ki akarják fosztani a málháját. Később tanúi leszünk annak, hogy egy sebtében verbuvált csapat tagjai nem tudnak megegyezni egy sárkány kincsének elosztásáról, és azelőtt kezdik lekaszabolni egymást, hogy legyőzték volna a sárkányt (és lenne mit elosztani).

De a való világból nem csak a romlottság köszön vissza: olyan emberekkel, akik tudományos alapon hihetetlenül buták (pl.: az egyensúly jegyében a sárkányokat akarja megvédeni az emberektől), és olyannal is, aki öt percenként változtatja a véleményét.

A könyvek sajátossága

Ezek a történetek nem egydimenziósak. Már az alaphelyzet szerint is több csoport áll konfliktusban egymással egyszerre, és a főszereplő vajáknak is sok helyen akadnak barátai, illetve ellenségei.

Ezért aki arra számít, hogy nyílegyenes úton, kitérők nélkül jutunk el egy-egy szörny fortélyos legyőzéséig, annak csalódnia kell. Helyette kapunk olyan részleteket, amik a könyvek világát teszik érthetőbbé és színesebbé, vagy Geralt és barátainak karakterét építi fel és gomolyítja tovább életük fonalát - ami akkor érdekes, ha a fantáziádat megragadta a világ. És valódi, tartalmas párbeszédeket is kapunk, amit a mainstream kultúra manapság gyakran hanyagol.

Felnőtt témák

A vaják könyvek is tartalmaznak nemiséget, bár annyit nem, mint a Trónok harca, de megismerjük Geralt és Yennefer finoman szólva "problémás" kapcsolatát is.

A sorozatban érzékletesen ábrázolják az erőszakot is. Itt-ott említenek benne gazdasági összefüggéseket. Nem egy vaják történet vérfagyasztó módon emlékeztet arra, hogy hiába fantasy, sok szempontból ez egy középkori világ, ahol az uralkodó a végletekig visszaélhet a hatalmával, és bárkit - még a szimpatikus karaktereket is - elragadhatnak olyan betegségek, amik ma már kiveszőben vannak. Ezzel pedig tragikus vége lesz a sztorinak.

A sorozatot mi ugyanúgy felnőtt fantasy-nek tartjuk, mint a Trónok harcát, ezért - bár lehet, hogy nem kapott hivatalos korhatárbesorolást - a túl fiataloknak nem javasolt az olvasása.