A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Így okoz pánikot a sci-fi!

Kelemen Szabolcs

Hogy miért érdemes sci-fi-vel foglalkozni? Például, mert az első médiahekk is hozzá kötődik!

Világok háborúja Világok háborúja illusztráció

Képzeljük azt, hogy 1898-at írunk. Az inváziós rengények szinte futószalagon készülnek Angliában - hol francia, hol német, hol orosz megszállást vízionálva. Ezek szatírájaként készítette H. G. Wells a Világok harcát, amiben földönkívüliek szállják meg Surrey grófságot.
Az idegenek serege megállíthatatlannak tűnik: az angol katonaság, hiába a kor egyik legjobbja, semmit nem tud kezdeni velük. Aztán a lények kimásznak a gőzgépekkel(!) hajtott lépegetőikből, és a földi kórokozókkal szemben védtelen testük halálos fertőzést kap. Rövid úton kiszendvednek, az angoloknak meg csak a takarítás marad.
Egész érdekes ős-sci-fi, de a dologban van még egy csavar!

Akaratlan médiahekk sci-fi-ből

1938-ban Orson Welles közreműködésével H. G. Wells sci-fi könyvéből egy 60 perces rádiójátékot készítettek, amit az amerikai CBS hálózatán keresztül le is adtak. A rádiós átirat alapkoncepciója az volt, hogy nagyon valószerű álhírekkel szakítják meg a rádióadást, miszerint földönkívüliek landoltak az USÁ-ban, akik támadást intéztek a lakosság ellen. Mindezt viszont olyan élethűen, hogy könnyen azt lehetett hinni, ez a valóság, és nem csak egy műsor.
Sokan nem is tudtak H. G. Wells művéről (elvégre 40 év telt el az első megjelenés óta, és amúgy is az óceán túlpartján történt), és egyébként is ahhoz voltak szokva, hogy a rádióban hasonló fikciós tartalom - addig - nem fordult elő. Aki nem hallotta a műsor elején elhangzó figyelmeztetést, azok tényleg elhihették: amit hallanak, az igaz.
A hallgatók egy része pánikolni kezdett. Olyannyira, hogy kb. 30 perc után (amikor a fiktív bemondó már éppen "egyenes adásban haldoklott") az adást meg kellett szakítani egy tájékoztatással, hogy ez csak kitaláció. Nem sokkal később rendőrök szállták meg az épületet.

Bár a készítők szándéka nem ez volt, akaratukon kívül felfedezték a médiahekket.

Valami azóta sem változott

Bár a rádiójátékot követő elszórt pánik önmagában is jó lecke arról, hogy éljünk kritikával azzal szemben, amit a média közöl velünk, hasonlóan tanúságos, ahogy az írott sajtó felfújta az egészet. Kellett a szenzáció, amivel el lehet adni az újságokat, ezért több ezer halálról és öngyilkosságról tudósítottak a műsorral összefüggésben, holott az utólagos felmérések szerint csak a hallgatók 2%-a hallgatta a műsort. Közülük sem mindenki vette be, amit hall (mégis csak sci-fi-ről volt szó!), és azoknak is csak egy töredéke kezdett kifejezetten pánikolni.

Szóval csak óvatosan a hírfogyasztással!

Még több: ~blog
blog comments powered by Disqus