A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

E-book vagy hagyományos könyv - pro és kontra

Kelemen Szabolcs
Amikor elmondtam a barátaimnak, hogy sci-fi könyvekkel kezdek foglalkozni, azt kérdezték: e-könyveket fogok árulni? Egyelőre nem. De azért összegyűjtöttem, mi szól az e-bookok mellett és ellen.
 

A kínálat

Sajnos ma még elég kevés könyvnek van elektronikus kiadása. Úgy vettem észre, hogy az újonnan megjelenő könyveknek is csak egy részét adják ki e-book formájában, a régebbiekből pedig - a néhány üdítő kivételtől eltekintve - semmit.
Ha van e-bookos változat, az csak kb. 30-40%-kal olcsóbb, mint a hagyományos könyv, pl.: 2990 Ft helyett 1990 Ft. Ez nem egy egetverően nagy árelőny, mert a legtöbb könyvesboltban eleve 15%-ot engednek az árból.
Léteznek emellett kalózkiadások is, amik általában ingyen tölthetőek le bizonyos weboldalakról. Bár ez sérti a szerzői jogokat, egyes könyveket ma már csak így lehet beszerezni.
 

Mivel lehet e-könyveket olvasni?

Az egyik lehetőség valamilyen tablet és e-book olvasó program használata (pl.: EBookDroid).
 • A tableteknek van háttérvilágításuk, ezért éjszaka akár anélkül is olvashatunk, hogy lámpát kellene kapcsolni (vicc nélkül: ez is lehet konfliktusforrás egy családban).
 • Olvasáson kívül másra is használhatók (filmnézés, internetezés, játékok)
 • Bekapcsolás után sokat kell várni, míg végre olvashatunk (meg kell várni, míg bebootol, esetleg letölti a frissítéseket stb.)
A tabletekhez hasonlóan használhatunk okostelefont is, ami kicsit eltér a táblagépektől:
 • a telefont általában bekapcsolva tartjuk, ezért nem kell várni a bekapcsolás miatt
 • 4-5”-os képernyőn, fektetve már átméretezés nélkül is egész olvashatóak a betűk. De vannak olyan formátumok is, amik a képernyő méretéhez alkalmazkodva tagolják a szöveget.
A kifejezetten e-book olvasásra gyártott eszközök is különböznek a tabletektől:
 • könyv olvasásra egyszerűbb használni (pl.: gyors bekapcsolás, egyszerű könyvletöltés)
 • jóval ritkábban kell tölteni,
 • egy részüknek nincs háttérvilágítása
 • kevesebb felhasználásra alkalmasak

Az e-book-ok előnyei

Kevés helyet foglalnak, aminek több előnye is van:

 • rengeteg könyvet magunkkal vihetünk. Pl.: egy egy hónapos üzleti úton úgy üthetjük el az időt, hogy akár 10 könyvet is kiolvasunk.
 • otthon is sokkal könnyebb tárolni őket. Nem kell törölgetni róluk a port, és költözéskor nem kell cipelni őket.

Ahogy fentebb írtam, olcsóbbak is, bár venni kell hozzá valamilyen hardvert. Ha sokat olvasunk, előbb-utóbb behozza az árát.

Az e-book-ok hátrányai

Az előnyök mellett azért akad néhány hátránya is az e-bookoknak.

 • Vásárláskor nem vonatkozik rá az elállási jog (ahogy a letölthető termékekre általában). Vagyis ha nem tetszik, vagy valami baj van vele, nem küldhető vissza.
 • Ízlés dolga, de amíg a hagyományos könyv egy nagyon jó ajándék, e-bookot nem lehet bárkinek ajándékba adni. Elképzelhető, hogy sértődés lesz abból, hogy a Karácsonyfa alatt elkérjük valaki tabletjét és letöltjük a legújabb bestsellert. Viszont aki az utolsó pillanatig vár, annak ez is egy lehetőség :-)
 • A megunt e-bookokat nem lehet eladni (pl.: antikváriumban vagy aukciós portálon).
 • Könyvet elveszíteni kisebb probléma, mint egy e-book olvasót. A könyveket kevésbé is lopják, mint kütyüket. (Mondjuk érdekes világ lenne, ahol fordítva van :-)

Az hiszem a fentiekből látszik, hogy nem billen egyértelműen az e-bookok felé a mérleg. Változó, hogy valakinek a hagyományos könyv, vagy az e-book a szimpatikusabb. Azért remélem, sikerült segíteni a választásban!

Még több: ~blog
blog comments powered by Disqus