A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Mik a legjobb humoros könyvek?

Scifimarket
2021. 05. 15. 13:59:50

Nevetni szeretünk, mert nevetni jó, sőt, egészséges. Ezért hallgatunk rádiókabarét, nézünk stand-up előadásokat élőben, vagy felvételről, ezért nézünk vígjátékokat TV-ben, és színházban. Még a háromkockás kis képregények is ezért kerülnek az újságok utolsó oldalára.

Nem maradhatnak ki a sorból a könyvek sem, és most azt járjuk körül, melyek a legjobb humoros könyvek?

A humoros könyvek kategóriái Nevetős smiley

Ha jobban belegondolunk, nem mindenki nevet ugyanazokon a dolgokon. Elég csak a South Parkot vagy az Archert nagyító alá venni: egyesek felszabadulásként élik meg, hogy olyan dolgokat tesznek nevetségessé, amiket a való életben véresen komolyan kell venni, mások lehet, hogy túl ördöginek, vagy illetlennek tartják.

Ezért nem valószínű, hogy van olyan könyv,  amin mindenki egyformán jót nevet. Nincs egy végső vicces könyv, amit kikiálthatunk a legjobbnak.

De néhány kategóriából már megtalálhatjuk a személyre szabott legjobbat (a példákat a cikk alatt linkeltük is).

Abszurd humor

Az abszurd humor nem csak megnevettet, hanem kicsit el is távolít a mindennapok bajaitól, hiszen mi kapcsolhatna ki jobban, mint olyasvalamibe belegondolni, ami lehetetlen?

Vannak ennek műfajnak szakavatott mesterei. Mi itt Douglas Adams-et (Galaxis útikalaúz stopposoknak, Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája - mindkettőt megfilmesítették, az előbbit kétszer is) említenénk, mint az egyik legjobb. Nála olyan dolgokkal találkozhatunk, mint a nézőpont puska, a reciperexkluzíva (olyan szám, ami önmagán kívül minden számmal egyenlő...), Marvin, a depressziós android, és a beszorult kanapé, ami minden számítás szerint be sem kerülhetett volna a lépcsőházba, mégis ott van, és elállja az utat. Ne feledd, mindig legyen nálad törölköző!

Szatírák...

...avagy komolynak látszó történetek, amik lassan abszurdba, vagy iróniába fordulnak. Aki hajlik arra, hogy a nevetés mellé némi gondolkodás is párosuljon, azoknak a szatírák kiváló szórakozást nyújthatnak. Néhány kiemelt példa:

  • Állatfarm: George Orwell műve egy állatfarmon mutatja be a nagy októberi szocialista forradalmat, ami egyébként annyira októberi, hogy a mi naptárunk szerint november 7.-én tört ki. Ahogy várnád, Sztálin szerepét egy Napóleon nevű disznó viszi.
  • Az Iron Sky c. könyv az azonos című film cselekményét tartalmazza. Az alaphelyzete egy olyan zsé kategóriás sci-fit idéz, amit általában csak azért néznek, hogy a hibáin nevessenek: a II. világháború után a nácik a Hold sötét oldalán bújtak el, ahol egy földi expedíció rájuk talál. Azonban ha vannak is hibák a történetben, azokról hamar megfeledkezünk, amikor kiderül, a náciknak csak egy iPhone-ra van szükségük, hogy visszatérjenek a Földre, és amikor visszatérnek, valami eszméletlenül kitekert logika mentén a megértésről és a békéről kezdenek el szónokolni...

Közélet és magánélet

A közélet és magánélet hálás téma a humornak és nem csak azért, mert sokszor szinte poént sem kell alkotni (csak elég felidézni a történéseket), hanem azért is, mert pl.: ezek a témák sok embert érintenek egyszerre:

  • család
  • munka
  • párkapcsolat
  • szórakozás, sport
  • iskola
  • politika
  • háziállatok

A témáknak a nagy részével mind foglalkoznak az legjobb humoristák könyvei (pl.: Bödőcs Tibor "Meg se kínáltak" c. könyve az elmúlt 20-30 évet idézi fel sajátosan, a Hofi Géza rövidebb szövegeiből készült válogatás pedig az előtte történtekről szólnak). Az állatok viszont úgy tűnik, kiemelt terület, aminek még itthon is külön sztárjai vannak, min pl.: Demény (a vizsla), illetve Erzsébet Fenevadova (macska).