A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Ezért NE olvasd a Gyűrűk Urát könyvben

Rendezés:

3 ok, amiért ne olvasd el A Gyűrűk Ura könyv változatát!

Egy ideje figyeljük a Gyűrűk urát érő kritikákat (ritkán, de előfordul), amiből összeválogattunk néhányat azoknak, akik azon gondolkoznak, hogy elolvassák J. R. R. Tolkien klasszikusát.

1. Terjedelem

Ha a Gyűrűk ura filmeket hosszúnak tartottad, van egy rossz hírünk: a forgatás során a könyvekből sok részletet ki kellett hagyni. Ebből következik, hogy a könyvek még a filmeknél is részletesebbek. Akadnak benne versek, festői tájleírások, külön nyelvek az egyes fajoknak, és akár teljesen kihagyott mellékszálak... (Ráadásul nem is adták ki részenként, tehát pl.: nincs külön A Gyűrű szövetsége c. könyv.)

Tolkien A Gyűrűk Urával egy olyan aprólékosan kidolgozott világot hagyott ránk, hogy a fogékony olvasó nem győzi magába szippantani. Aki viszont ezekre a részletekre nem vevő, annak lehet, hogy a könyv nem fog tetszeni, pl.: mert helyenként túl lassú a tempója.

2. Ez egy mese

Bár sokan a fantasy alapművének tartják A Gyűrűk Urát, nem szabad elfelejteni, hogy már a borítón is azt állítja magáról, hogy egyúttal tündérmese is.

Ahogy más mesék, úgy Tolkien műve is eltúloz sok mindent. A jók nagyon jók, erények egész sorát tudhatják magukénak, mesebeli sorsokat járnak be, és a jóság gyakran párosul szépséggel is. A rosszak pedig ennek gyakran a tökéletes ellentéte: nem csak a gonoszság hajtja őket, hanem buták és csúnyák.

Árulás és romlottság előfordul a történet során, de aki ezen a téren a Trónok harcához vagy a Witcherhez hasonló elvárásokkal olvassa A Gyűrűk urát, az csalódni fog. Ellenben, aki a hétköznapoktól minél távolabb eső regényt keres, annak jó választás lehet.

3. A hobbitok

A történetben hangsúlyos szerepet kapnak a hobbitok.

Nem éppen a klasszikus hőstípus egyikük sem: nem magasak, nem szőkék, ritkán lovagolnak fehér lovon (és többnyire akkor sem egyedül), és nincs se fényes páncéljuk, se vakítóan fehér mosolyuk. Inkább kicsik, szőrösek, nem kimondottan szépek, viszont helyén van a szívük.

A figyelmes olvasó választ kap majd arra, hogy Frodó és a többiek miért kerültek a középpontba. De azoknak, akik nem tudnak megbékülni a hobbitokkal, rossz hír, hogy a könyv még többet foglalkozik velük.