A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Isaac Asimov könyvek

Rendezés:

Miért érdemes Asimov könyveket olvasni?

Isaac Asimov hihetetlenül termékeny író volt.

Művei között szinte minden klasszikus sci-fi téma megtalálható: olvashatunk tőle űrkalandokról, robotokról, galaktikus méretű  konfliktusokról, időutazásról, de vannak olyan történetei is, amik sci-fi köntösbe bújtatva (vagy leplezetlenül) egy nyomozást mesélnek el. Elvétve akad olyan is, ami inkább fantasy-nek számít (Azazel).

Az Asimov könyvek közt a legfontosabb az az Alapítvány-Birodalom-Robot ciklus, ami egy összefüggő, 20 ezer évnyi vízió az emberiség jövőjének alakulásáról.

A története a 20. században kezdődik, amikor az emberiség olyan robotokat kezdett gyártani, amik engedelmeskednek a robotika három törvényének (ezek szintén Asimov fejéből pattantak ki) – erről a robot könyvsorozat szól. Asimov előtt a robotos történetek szinte mind egy kaptafára készültek, amiben a robot teremtmény öntudatára ébred, és Frankenstein szörnyének módjára az alkotója ellen fordult – ebbe hozott friss gondolatokat az író. (A robot történeteknek az is érdekessége, hogy megtudjuk belőle, Asimov szerint ma hol kellene, hogy tartsona  technika.)

A birodalom sorozat azzal folytatja a történetet, hogy az emberiség a robotok segítségével megvetette a lábát az űrben, de - miközben a robotok háttérbe szorultak,- egyre nagyobb és egyre eltérőbb civilizációk jöttek létre. Ezek természetes módon szembekerülnek egymással, mígnem a konfliktusok hatására az emberiség egy óriási, galaktikus birodalom égisze alatt egyesül.

Azonban (mint minden birodalom a történelem során) a tündöklő birodalom egyszer hanyatlásnak indul, és ez maga alá temetheti az egész emberi civilizációt. Ekkor a Hari Seldon által létre hozott Alapítvány nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy egy ezeréves tervnek engedelmeskedve megakadályozza, hogy a birodalom romjain elburjánzzon a barbárság, és a történelmet visszaterelje a helyes mederbe.

A páratlan logikával felépített Alapítvány-Birodalom-Robot könyvek nem csak lebilincselő szórakozást nyújtanak, hanem el is gondolkodtatnak. Mindezt úgy, hogy az emberen kívül más idegen fajról szó sem esik bennük.

Ma már bátran kijelenthetjük, hogy az Asimov könyvek a sci-fi legnagyobb klasszikusai közé tartoznak, és a maga idejében megújította a sci-fi-t.